Lhassi- Indian Yoghurt Drink







Lhassi- Indian Yoghurt Drink
                This slightly scented drink is known as Lhassi in India, where the recipe originated. It is smooth and mild and particularly refreshing when very cold. You might like to serve it with hot or spicy foods, such as Indian currier. You will need a liquidizer.

∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞

Serves 4
Preparation time    :  5 minutes

∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞
INGREDIENTS
Low fat plain yoghurt   450ml
Semi skimmed milk        450 ml
Rose water                     8 drops
Ground cardamom       ¾ teaspoons
Cinnamon                        ¾ teaspoons
Caster sugar                     4 ½ teaspoons
Ice cubes                           8
Grated or ground pistachio nuts for garnish
Rose petals for garnish (Optional)
∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞

Calories per serving:  130. High in protein from Milk and yoghurt. Low in fat and cholesterol
∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞

Place all the ingredients, except the pistachio nuts and rose petals, in a liquidizer;  Add 150 ml of cold water and blend until smooth. Pour the drink into tall glasses. Keep chilled until needed, then sprinkle with the pistachio nuts and petals, if required and serve.

Chicken Tikka



Chicken Tikka
Chicken Tikka is one of the healthier, lower fat dishes served in Indian restaurants and is very easy to prepare. Recipes for this dish vary considerably, and in this recipe the quantities of spices can be adjusted to suit your personal taste. Serve Chicken Tikka with rice and a small mixed salad.
∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞
Serves 4
Preparation time : 20 minutes
Marinating time : 2 Hours
Cooking Time : 20 minutes
∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞
INGREDIENTS
4 Boned and skinned chicken breasts
1 clove garlic
8 tablespoons natural yoghurt
1 table spoon tomato puree
1 ½ teaspoons ground cumin
1 teaspoon coriander
1 teaspoon ground turmeric
½ to 1 teaspoon chili powder
½ teaspoon ground ginger
1 table spoon fresh chopped coriander
Salt and freshly ground black pepper
∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞
Calories per serving: 170. High in protein from chicken and yoghurt. Low in cholesterol
∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞
If you need to bone and skin the chicken breasts, strip off the skin by peeling it back with one hand while detaching it with short, sharp strokes of a Knife. When the skin is removed, turn the pieces bone side up and scrape and cut out the bones. Strop the tendon from the middle of each breast cleanly and trim the meat.
Lay the chicken breasts in a shallow dish. Crush the garlic and mix it with all the other ingredients thoroughly. Pour the mixture all over the chicken breasts, then cover the dish and leave it to marinate for at least 2 hours.
Place the marinated chicken on a rack in the oven and position a baking tin underneath to catch any juices. Cook it for 25 minutes or until the chicken is cooked thoroughly and serve immediately.