Spanish Rice


Spanish Rice
This recipe is based on the famous Spanish dish “paella”, which is usually made with rounded, short grain rice. It was originally cooked by Spanish peasants in a large, shallow pan called a ‘paellera’, over a charcoal fire in the open air. This low fat version retains all the goodness and variety of the traditional dish, but uses a long grain brown rice for added fiber and a pleasant texture. Serve with a red wine punch such as Spanish sangria, or a Spanish red wine such as Rioja.
∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞
SERVES 4
PREPARATION TIE: 20-25 minutes
COOKING TIME: 50 MINUTES    
∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞
INGREDIENTS
4 skinned chicken thighs
2 tablespoons olive oil
2 medium onions
1 clove garlic
1 large, ripe tomato
1red pepper
225 grams long grain brown rice
¼ teaspoon ground turmeric
570 ml. chicken stock or water
75 grams garlic sausage
1 teaspoon paprika
115 grams frozen peas
175 grams unshelled prawns
Salt and freshly ground black pepper
∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞

            Heat the oil in a large frying pan. Add the chicken thighs and fry them briefly over a moderate heat until golden brown on both sides. Remove from the heat and put to one side.
           Chop the onions and crush the garlic. Dice the tomato into small pieces. Halve, de-seed and dice the pepper. Reduce the heat of the pan, add the onions and garlic and cook gently for 5 minutes. Add the tomato and pepper and cook for 2 minutes, before adding the rice and turmeric and cooking for a further t minutes, while stirring.
         Pour the stock or water into the pan and bring to the boil. Replace chicken, cover and cook over a moderate heat for 20 minutes.
         Chop the garlic sausage and stir it into the pan with the paprika and peas. Cook for about 10 minutes, without stirring, until all the liquid has been absorbed and the rice is cooked.
        Reserve 4 prawns in their shell for garnishing and peel the rest. Add the peeled prawns to the pan and cook for 2 minutes. Taste and adjust the seasoning. Turn the mixture into a serving dish, garnish with the reserved prawns and serve.
-oo0oo-

Chicken and Mushroom Risotto

Chicken and Mushroom Risotto

A true Italian risotto should have a thick and creamy consistency, which can only be obtained by suing the right kind of short grain rice. Many supermarkets sell “Italian risotto rice”, but it is worth a visit to an Italian delicatessen to buy Arborio rice, which is better still and will provide the thickest, creamiest rice.  This recipe provides a practical means of using up small amounts of leftover poultry or meat. After a roast chicken dinner, the chicken caracass can be boiled up with onions, carrots and herbs to make the stock for this recipe.

∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞
SERVES 4
PREPARATION TIME: 15Minutes
COOKING TIME:  40 Minutes
∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞
INGREDIENTS
225 Grams cooked chicken
2 medium onions
1clove garlic
175 Grams of mushrooms
2 tablespoons virgin olive oil
225 Grams of Italian risotto or Arborio Rice
150 ml dry white wine
450 ml chicken stock
Salt and freshly ground black pepper
25 Grams pine nuts
2 table spoons chopped parsley
∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞
Calories per serving: 400. High in fiber from rice High in protein from chicken
∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞


Chop the onions, crush the garlic and slice the mushroom. Dice the chicken.  Heat the oil in the saucepan and gently fry the onions and garlic for 5 minutes. Add the mushrooms and fry for 2 minutes, and then stir in the rice for a further 2 minutes. Add the wine and stir until absorbed by the rice.
Risotto Rice
Add half the stock and bring to the boil, then lower the heat and simmer gently, stirring frequently, until the stock has been absorbed. Add the remaining stock and simmer very gently, stirring frequently, until absorbed. After about 15 minutes, mix in the diced chicken and cook for 5 minutes, until the rice is creamy and tender but firm to bite.
Season to taste and turn into a serving dish. Sprinkle with the nuts and parsley before serving.

-oo0oo-